Blog Indlæg

En del af min historie

-Det har min morfar givet mig-

Maj byder på historie, sagt på en anden måde I maj, mere specifikt den 5. maj 1945  blev Danmark frit igen. Eller ja igen mere specifikt, det meste af Danmark var frit igen, efter besættelsen af Tyskland. Bornholm måtte lige vente yderligere 11 måneder da de i den tid var under russisk besættelse. Siden da har en del dansker sat et lys i vinduet den 5. maj for at ære og huske hvor vigtig friheden er.

2 verdenskrig begyndte for os i Europa den 1. september1939, det var da Tyskland invaderede Polen, og krige ender med at Tyskland betingelsesløse overgivelse den 8. maj1945. Det var den største militære konflikt i historien end hid til, som gjorde det til en verdenskrig, flere lande involveret end før, der var større civile omkostninger end nogen anden tidligere “konflikt”, A-bomben blev anvendt.

Som sagt blev vi i Danmark besat af Tyskland, en del dansker levede alligevel stille og rolig, andre lavede oprør og modstand, det kan ses og høres både i kunst og sange fra den tid og i historien om modstands folkene.

Den danske modstandsbevægelse, bestod af flere forskellige grupper, de var helt almindelige  civile, med forskellige politisk holdning. De satte deres helt egen spor på krigen. Og har du hørt efter i skolen (den gang de syndes historie var vigtig) eller set Matador, som pt. bliver genudsendt for 100.000 gang, vil du vide at de stod for bl.a. redningen af de danske jøder til Sverige, sabotage, likvideringer af stikkere osv..

 

Hvorfor denne fortælling?

Min morfar var modstands mand, jeg ved ikke så meget om hans deltages, det jeg vokset op med af levering af hans beretninger fra krigen er; det er ikke noget man snakker om; skal man lave aftaler eller i det hele taget snakke om vigtige ting gøres det ikke over telefonen; historien om, at han sammen med nogen fra hans gruppe lå på den ene side af Roskildevej og skød løs på nogen der lå på den anden side, som så viste sig at være på samme side og at i deres skyderi blev Frederiksberg slot ramt, min mor viste mig hullerne da jeg var barn, min mor fortalte også at der var nogle informationer der var hemmelige og som ville blive frigivet 70 år efter krigen.

Det er ca. det jeg har hørt, ikke meget at gå efter, men det har altid fyldt mig med en vis stolthed at min morfar var modstands mand og det har været noget af det der har været en del af min rygsæk/ identitet.

Min mor døde før hun fik åbnet de hemmelige filer, og min søster og jeg har ikke haft overskud til at finde ud af mere før nu….

Jeg har søgt de forskelige steder hvor der er data baser over modstands folk og hvor der er frigivet info, men jeg kunne ingen ting finde. Men jeg har heller ikke meget at gå efter for jeg ved ikke hvad det handler om, jeg gætter på gruppe tilhørsforhold, da min morfar var kommunist tænker jeg BOPA, min søster har 2 bilder og det er alt og hans navn og fødselsdato selvfølig . Jeg henvendte mig til Rigsarkivet og bad om hjælp, både en akivist Michael H. Gelting og Peter Birkelund var behjælpelig, men der var ikke noget…andet en at ud fra billede var der Inge tvivl om at han var modstands mand..

Enlig kan jeg ikke vide om min morfar bare var med et par dage og så lige kom med på bliderne eller om han var med i noget, af det som vi høre om i historien på godt og ondt.

Som barn opfattede jeg modstands folkene som helte, måske også påvirket af min mor følelser for sin far, jeg tror hun havde brug for at finde noget om sin ham hun kunne holde af….Men faktum er, af nogen af modstands folkene også lavede lede ting, som ikke er noget andet en foragt værd.

Bildet jeg fik i hoved  af min morfar, som den almindelig mand, der i hemmelighed opereret mod magten trods faren og kæmpede for hvad han troede på, har den haft betydning for mit liv og hvordan jeg møder verden på? I høj grad!…det motivere mig til stadighed til at stå ved den jeg er også selv om det ind i mellem giver problemer.

Og selv om jeg enlig ikke kan fordrage at bruge oret heks, det er så misforstået, så er det alligevel det letteste ord til at beskrive hvad jeg er. Jeg kunne også sige at jeg fuldt ud er tilhænger af animisme og når jeg så ville blive spurgt om en forklaring af det, ville resultatet være aarr sådan hekse/ shaman artig ting! – Videnskaben slår vores sjæl langsom ihjel og vi tager de videnskabelige  beviser for endegyldige sandheder, benægte alt der har magi og åndelighed.

Jeg har ingen tvivl om at der er en energi, en sjæl i al muligt, det er ikke religion, det er hverdag – og det er min ret at være overbevist om dette, min ret at kæmpe for det, det er sjælen i den arv min morfar har givet mig, det er en del af min historie.

 

 

Kommentarer lukket til En del af min historie