Hvordan vil jeg af sted her fra….  

I sommeren 2012 døde min mor. Jeg har lige siden jeg var en lille pige vidst, hvad der skulle ske, med min mor den dag hun døde. Hun ville ikke være en grønsag eller være “forsøg” på lægers kunstfærdigheder af at oprette uværdigt liv. Hun ville brændes og hældes i vand om det så var en vandpyt eller toilettet var ligegyldigt! (de to forslag må man dog ikke). Hun ville ikke have nogen kasse fest og ingen kolonihave (grav). Sådan har jeg altid vidst at det skulle være.

Min mor blevet indlagt en søndag pga. hjertestop, hun var alene i sit hjem og havde selv nået at ringe til ambulancen. Hun kom i koma, men da luftvejene lukkede sammen kunne de ikke vække hende. Hun lå pænt fredeligt i en uge (næsten), om fredagen, hvor jeg var der ude med mine piger, sagde overlægen at han godt ville snakke med min søster og mig. Mens jeg ventede på at min søster skulle komme (og mine piger lige var ude i venteværelset og spise) kiggede jeg på min mor og sagde at det var ok at hun tog af sted, at hun ikke skulle udtrække pinen for vores skyld, hvis hun ville have en “nem” exit på både den psykiske, fysiske og i det hele taget den “ondsvage” hverdag hun var i, var det ok, at tage den lette exit, når nu “livet” havde givet hende den. 

Min søster og far kom og min far tog sig af pigerne i mens vi snakkede med overlægen, som fortalte om mors tilstand. Jeg tænker tilbage på det, som en forberedelse på at hun nok ikke vågnet igen, min søster sagde den gang, at det føles, som om de bad os om, at forlov til at slukke for respiratoren. Her til kunne jeg kun sige til min søster, at mor ville ikke havet ønske, at trække det ud, for det havde jeg fået af vide fra jeg var en lille pige (det skal måske lige siges, at jeg er vokset op hos min mor og min søster hos min far). 

Men det blev slet ikke vores beslutning og jeg ved heller ikke, om det var det, overlægen havde lagt op til. Vi tog hjem og I løbet af fredagen var situation forværret, alle muligheder for at få hende tilbage var udtømte nu ville hendes hjerne begynde at tage skade. Fredag aften kom min søster og jeg ud på hospitalet, de slukkede for respiratoren og mens mor sov ind hold min søster mors ene hånd og jeg sad og holdt hende i den anden. 

Efter følgende var det rimelig nemt at sige “Vores mor ønskede en bisættelse uden nogen ceremoni og at asken spredes på åbent hav, helt alene med kun sine tøser”. For det havde hun jo sagt masser af gange og helt tilbage fra jeg var lille! 

Der var ikke nogen samling, vi tog ud i en båd i Københavns havn, min søster, mine piger og jeg. Det var total grå og kedeligt vejr. Ham i både spurt om vi ville den ene vej eller den anden til Trekroner fortet, ha! Trekroner fortet havde jeg været på, sammen med min mor som barn, så det blev der! Som vi kommer til øen jubler den lille af mine piger “det er jo Lille Nørd øen!” Og hel magisk brød solen frem på himmelen og skindene i vandet, lige der blev mor hældt i……på nær en lille smule som vi tog med hjem. (Det skal siges at eg ikke ved om det er der lillenørd er optaget, det er også ligegyldigt).

Fotos af Trekroner er lånt her fra.

På den efterfølgende november nat (Samhain nat) kom lidt af rasten af mor i en lanterne og sent af sted (det var før det blev ulovligt at sende dem af sted) og det var meningen efterfølgende, at den sidste lille rast af min mor skulle i en lillebitte let og nedbrydelig pose, bundet på en nedbrydelig ballon og sendt af sted, hun havde nemlig altid ønskede at flyve i en luftballon, men nåede det aldrig mens hun var i live. Den tur har hun så stadigvæk til godt, min søster og jeg kan ikke helt få det gjort…..ind til da er mor her hun mig . 

Hvorfor vil jeg fortælle om denne oplevelse??

Efteråret har sat gang i en masse tanker, min veninde i gennem 22 år har det af HT både psykisk og fysisk og hendes mor skranter i hurtig galop. Her for 14 dages tid siden så jeg alvorligt (… måske mere bekymret) på min veninde og sagde, at “jeg tror, det er på tide du får lavet et testamente og at du for gjort dig tanker om, hvad du vil når du ikke er her mere et slags “Hvordan jeg vil af sted her fra testamente””. En “hård” samtale ville nogen sige, men det er faktisk rat at vide, som efterladt og ikke også skulle tage stilling til det, midt i sin sorg. Vi skal ikke være så bange for at snakke om død, eller i det hele taget være bange for døden, døden er ikke bange for os – og det fede af det hele, det er livet heler ikke, vi glemmer det bare ind i mellem. 

Jeg aner ikke hvad der skal ske med min far, den dag det bliver hans tur, det må jeg have spurt ham om… og min søster!. Men her i efteråret har oplevelsen, af min veninde fået mig til at tænke, at jeg nok selv skulle tænke igennem, hvad jeg ville den dag. 

Jeg vil slippes løs i skoven, det er så ikke lige lovligt nu, men når min tid kommer er det måske muligt, at blive plantet som et træ og ellers må jeg blive “smuglet” ud i skoven og sluppet løs, som en bedre kriminel…. he he håber det ikke bliver nødvendigt til den tid. 

Ud over et “Hvordan jeg vil af sted her fra testamente” er der de mere traditionelle testamenter, hvor i den sidste rejse også godt kan stå i og det at lave et testamente behøver ikke at koste noget. Der er 3 forskellige typer af testamenter. 

  • Indbotestamente: Er hvor du “testere” over dit indbo i dit hjem, dette er gratis at lave, der er ingen krav til vidner, du står selv med ansvaret for at opbevare testamentet, det skal ligges et sted, hvor du er sikker på, at det bliver fundet, eller fx nævne over for familie, at de “vigtige papir” ligger der og der. 
  • Vidnetestamente: Er hvor du nedfælder dine ønsker på papir, hvordan din formue, egen dele og hvad der nu måtte være, fordelt efter din død. Dette er gratis og skal skrives under af to vidner, disse skal være objektive og habile og de skal underskrive med samme dato. 
    Notartestamente: Her koster det, men så er du også sikker på, at testamentet bliver gennemført, fordi notaren opbevare en kopi af testamentet i skifteretten. Dette er en sikkerhed for testamentets gennemførsel. 

Som minimum lav et “Hvordan jeg vil af sted her fra testamente” fortæl dine med mennesker om det, det handler ikke om død, men om kærlighed til livet!  

Vil du vide mere om testamenter, så er her et par eksempler på sider: 

 Testamente  

Vidnetestamente  

ÆldreSagen