Blog Indlæg,  sten

Vættelys

Vættelys har form som et aflangt lys og kan være op til ti centimeter lange, de de har gulbrune farver og de kan findes på de fleste kyster i Danmark, især klintekyster, de er oftest i flint, ler-sten, kalksten og sandsten. Gode steder at gå på jagt, se link nederst siden.

Vættelys er fossiler af resterne fra den uddød Belemnitte, der levede i kridttiden for 65-145 millioner år siden, en form for bløddyr, deres nærmeste levende slægtninge er blæksprutter, men i modsætning til moderne blæksprutte, havde de et hårdt indre skelet og  vættelyset er en forstening, af den bagerste del af blækspruttens indre skelet. Ordet Belemnite stammer fra det græske ord belemnon, der betyder spyd eller pil, som realetter til fossilens form. 

I gamle dage troede man her i Skandinavien, at det var værternes lys, som blev brugt til at lyse deres bolig op med, og det blev sagt at ved juletid brændte vættelysene med en klar blå farve. Også var der nogle der troede, det var spidserne af lyn der var faldt til jorden under tordenvejr, eller at det var tænder fra uddøde dyrearter. 

 

Vættelysene blev brugt til:

– Et værn mod lynnedslag, her blev sat op på bjælker under taget, med spidsen vendt opad. 
– Med et vættelys under sengen, eller om halsen blev man hurtigere gravid og fik flere drenge.

– Et vættelys i vuggen beskyttede de små børn mod onde magter og  forhindre mareridt. 

– En soldater bar et vættelys med i krigen, for ikke at blive såret.

– Vættelys beskyttede den, der ejede den mod at blive fortryllet eller ramt af lynet.

– Som middel til at kurere både gigt og ømme øjne hos både mænd og heste. Behandling var fossil støv, der blev sprængt i de ramte øjne. 

 – I Litauen har det været brugt at behandle slangebid, ved at gnide en vættelyset over såret, mens den ramte synger ordene: 

”Tre gange ni gange kommer Perkunas ‘torden fra havet 
Tre gange ni gange rammer kugler hævelsen under stenen. 
Denne mand genvinder det helbred, han nød før! ” 

(Perkunas  er en torden gud)

 

En måde at arbejde med vættelys på:

Lav et “hekse” rune sæt af Vættelys, de har sin helt egen energi, som indeholder det forhistoristske (alt det der var før os) og samtidig har de jord og vand energi i sig, det er en temmelig speciel oplevelse at arbejde med, for de går meget dybt.

En hurtig googel søgning på “witch runes” vi vise at derer flere systemer, det gælder om at finde den der til taler dig mest eller lav dit eget system.

 

Frossiljagt

Kommentarer lukket til Vættelys